Begrænsninger i partitionstabellen


Det sker desværre oftere og oftere at der dukker spørgsmål op i forum om hvordan man installere Ubuntu på en ny bærbar, og senest er BrittaP løbet panden mod muren:
https://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=2&t=14296

Den partitionstabel alle nye bærbare bliver leveret med ligger i “Master Boot Record” (MBR), og er oprindeligt udviklet i en tid hvor harddiskes plads ikke var i GiB og MiB, men KiB. Den har nu 2 begrænsninger:

Der er kun plads til 4 primære partitioner, og
Harddisken/partitionerne må ikke overstige 2 TiB.

Det er især det første punkt der giver problemer, da producenterne og Microsoft kan finde på at gøre følgende:
1 primære: Genoprettelsesværktøjer
2 primære: Windows Bootdisk
3 primære: C-drev til Windows
4 primære: D-drev til data

I stedet for at bruge en primær partition, understøtter partitionstabellen faktisk noget der hedder udvidet partitioner, og i den udvidet partition (som tager én primær-partitions plads) kan man så oprette det antal partitioner man måtte have brug for. Derfor er den eneste løsning, hvis man vil installere Ubuntu, at slette en af de 4 primære partitioner, men dette skal gøres med omtanke.

Har man ikke fået Windows på CD sammen med computeren og sletter partitionen med genoprettelsesværktøjerne, risikere man at miste sin kopi af Windows.

Det er derfor en individuel sag hvilken partition der bør blive slettet, og man skal være forsigtig med at slette partitioner da alt der ligger på dem ikke kan gendannes. Værktøjer som mkfs er gode til formålet, men pas på med at følge guides hvor de er nævnt, da selv meget små fejl kan ødelægge rigtig meget. Hvis du er i tvivl, så opret et indlæg i forum.

For 2 TiB grænsen understøtter Linux “GUID Partition Table” (GPT), der ikke har de samme begrænsninger som MBR. Dels er antallet af tilladte partitioner højere, og den maksimale drevstørrelse er 2 ZiB. De præcise værdier afhænger i sidste ende af det filsystem der bliver brugt på en GPT-formateret partition, da NTFS-filsystemet fx er begrænset til 2 TiB lige meget hvad. ext4, standard filsystemet i Ubuntu, understøtter på den anden side 1 EiB store partitioner.

Bruger man kun Linux kan man roligt formatere sit/sine dreve med GPT, men har man også Windows på computeren skal man være varsom da Windows fx ikke nødvendigvis kan boote fra et drev med GPT (det kommer an på opsætningen). Er Windows nyere end Vista/7, 64 bit og først startet, kan det ifølge Microsoft godt bruge harddiske formateret med GPT (lige meget hvilken opsætning der er brugt).

Jeg håber det kan kaste lidt lys over problematikken omkring partitionstabeller. Som altid, skulle der mangle noget eller være noget der ikke bliver forklaret, eller være endnu, være fejl i det jeg har skrevet, så efterlad gerne en kommentar her, eller i forum 🙂

Hilsen Nicky

Lidt uddybende læsning for den nysgerrige (det hele er desværre på engelsk):
Wikipedia om MBR
Wikipedia om GPT
Wikipedia om ext4-filsystemet
Wikipedia om NTFS-filsystemet
Wikipedia om Binære præfiks’
Microsoft om GPT i forbindelse med Windows


2 svar til “Begrænsninger i partitionstabellen”

  1. […] Der er en mere dybtegående guide om emnet her […]

  2. […] eget musik Gparted – Harddiskopdeling Brænding og diskkontrol af Ubuntu VLC media player guide Begrænsninger i partitionstabellen Ubuntu installations guide Pakker i inkonsistent tilstand – løses sådan! DuckDuckGo – en […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *