Hvis du ikke kan starte fra Live-cd (nomodeset)

,

Man kan være uheldig at ens computer går i stå når man førsøger at starte fra live-cd’en, eller der slet ikke kommer noget billed på skærmen. Dette kan skyldes problemer med driveren til grafikkortet. Her følger en guide til hvordan man ofte kan arbejde uden om problemet.

Når du starter op fra cd’en vil du blive mødt med følgende skærm billed. Her skal du trykke på en vilkårlig tast for at få menuen med tilvalg.

Tryk F6 for at åbne Andre, aktiver nomodeset, tryk Esc og vælg enten “Prøv Ubuntu uden at installere” eller “Installér Ubuntu”.

Når installationen er færdig og du maskinen starter Ubuntu for første gang, skal du holde venstre Shift-tast nede. Her vil du så få GRUB start menuen.

Tryk “e” for at redigere opstarts kommandoen. Her skal du så gå til enden af den linje der slutter med “quiet splash” og tilføje “nomodeset”.

Tryk der efter ctrl+x for at starte op med den tilpasset kommando. Nu skal vi så have gjort nomodset til et permanen tilvalg for linux. Åben første terminalen fra menuen Programmer – Tilbehør – Terminal, her skriver du følgende kommando:

gksu gedit /etc/default/grub

Indtaster her efter din adgangs kode. Find følgende linje:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash”

Tilføj “nomodeset” så linjen nu ser sådan ud:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash nomodeset”

Gem filen og luk gedit. Skriv følgende kommando:

gksu update-grub

Systemet skulle nu fremover starte uden problemer.


6 svar til “Hvis du ikke kan starte fra Live-cd (nomodeset)”

 1. Mads Teilmann Avatar
  Mads Teilmann

  Hej
  Jeg har brugt ubuntu gennem en årrække på min thinkpad z60m, sidst har jeg dog måttet opgive at installere 10.10 idet første opstart efter installation blot er en sort skærm med en enkelt cursor som dog ikke kan aktiveres. Jeg har måttet ty til pclos og prøver at vænne mig til KDE, menfaldt så over denne gennemgang af opstartsvanskeligheder i forbindelse med installation, kan det tænkes at være det jeg har oplevet de to tre gange jeg har prøvet?

  1. Anders Jenbo Avatar

   Hej Mads
   Det er ikke umuligt det er et relateret problem, selv om det dog ikker sker så ofte med ATI kort.
   Jeg ved PcLinuxOS også findes i en gnome udgave. Har du prøvet at installere Ubuntu 10.04 og så opgradere til 10.10 og se om det virker den vej.
   For ordentlig at kunne hjælpe dig med problemet ville det nok være bedst hvis du kunne oprette et emne i vores forum under installation.
   Så vidt jeg kan se kommer PcLinuxOS med en lidt ældre kerne og grafik system end Ubuntu 10.04, så det er muligt at det er et problem der er opstået i de nye versioner.

   1. Mads Avatar
    Mads

    hej Anders
    Tak for hjælpen. desværre gik det ikke på den måde. 10.04.2 nægtede at opgradere et lille stykke inde i download. Nu har jeg fjernet pclos og kører med kun 10.04.2 på maskinen og er ved at installere ad modum howtoforge og vol så rydde op med jeres script bagefter. Så kan jeg jo prøve at opgradere til april men 10.04 er jo glimrende

 2. Rune Olsen Avatar
  Rune Olsen

  Hej.

  Hvad er det lige man fjerner ved, at bruge nomodeset?

  1. Anders Jenbo Avatar

   Uden modeset vil kernen ikke være ikke være i stand til at skifte opløsning det kan for nogle grafikkort betyde at man slet ikke kan skifte opløsning, ved andre kort er det kun i terminalen og opstartslogo at opløsning er fastsat.

 3. […] – en stærk søgetjeneste Geninstaller GRUB2 Opret din hjemmemappe på en separat partition Hvis du ikke kan starte fra Live-cd (nomodeset) Opdater din […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *