Pioneer SP-FS52-LR højtalere

Her postes alt, som ikke direkte har noget med Ubuntu at gøre.
gtr

Pioneer SP-FS52-LR højtalere

Indlæg af gtr »

Pioneer SP-FS52-LR, kender du højtalerne? Er de på markedet her? De anbefales på en amerikansk hjemmeside for pris kvalitet. Basen beskrives som i underkanten.
Er der en større udgave af højtalerne? Hvordan ser man på en forstærkers data, hvilke højtalere, der passer til den?
Tak.
lath
Indlæg: 5095
Tilmeldt: 27. apr 2008, 02:16
IRC nickname: lars_t_h
Geografisk sted: Fyn

Re: Pioneer SP-FS52-LR højtalere

Indlæg af lath »

gtr skrev:Pioneer SP-FS52-LR, kender du højtalerne? Er de på markedet her? De anbefales på en amerikansk hjemmeside for pris kvalitet. Basen beskrives som i underkanten.
Er der en større udgave af højtalerne? Hvordan ser man på en forstærkers data, hvilke højtalere, der passer til den?
Tak.


Effekt og impedans (som måles i ohm) samt effekt per devibel.

Belastningen (altså impedansen) må ikke være lavere, end den som forstærkeren kan levere.
For eksempel så er en 4 ohm højttaler en 2x så stor belastning, hvis forstærkeren er lavet til at se ud i en impedans på 8 ohm.
Årsagen er at ved en impedans på 4 ohm, så bliver strømmen dobbelt så stor i forhold til 8 ohm.
Det kan en 8 ohm impedans forstærker ikke tåle, da strømmen bliver 2x af maximum, altså dobbelt så stor.

Du må gerne tilslutte 2 stk 16 ohm impedans højttalere til en forstærker udgang på 8 ohm, da de 2 højttalere ialt udgør en impedans på 8 ohm. Det samme gælder for 4 højttalere på 32 ohm.
En enkelt højttaler på 8 ohm, eller højere end 8 ohm er også meget fint.
En 16 ohm højttaler belaster en 8 ohm impedans forstærker med præcis 50% af den strøm den maximalt kan tåle.

Hvad angår effekt, så skal højttaleren kunne tåle forstærkerens udgangseffekt. Gerne betydeligt (f.eks. 2x) mere end forstærkeren hvis du lader forstærkeren give alt hvad den kan trække - årsagen er forvrængning der giver en smule jævnspænding, som særligt højttaleren ikke er glad for (afsætning af meget stor effekt).

Hvis du derimod belaster forstærkeren sådan er der er en meget lav / næsten ingen forvrængning, f.eks. 75% af for forstærkerens max. effekt, så kan du klare dig med en højttaler der har samme effekt som forstærkerens max. effekt (gælder ikke bro opkobling med en stereo forstærker).

Hvis du vil lave dig en til-fest forstærker kan du trottle (begrænse effekten) ved at du i serie (1 per kanal) indskyder en passende stor modstand lige før eller efter det potentiometer der regulerer effekten.
Det trick virker kun på analoge forstærker potentiometre.
Det kan forhindre at en fest stemt gæst ikke kan skrue så højt op at højttaleren smadres på grund af forvrængning (der giver store jævnspændings strømme i højttaleren).

Effekt per milli decibel.
Nogle (de billige) højttalere bruger meget effekt til at lave et bestemt lydtryk der måles i milli deci bel (dBm).
Har du en højttaler der bruger 1/2 så meget effekt som en anden højttaler ( til at lave det samme lydtryk), så vil den første højttaler giver 2x så stort et lydtryk i forhold til den anden højttaler.

https://en.wikipedia.org/wiki/Decibel

/Lars
Jeg er Software ingeniør (Diplomingeniør) i Informationsteknologi og indlejede systemer, hvor indlejrede systemer er computer (microcontroller) + elektronik i for eksempel et TV, en router, en vaskemaskine og den slags