Howto: Ubuntu Snappy pakker - valg af release og kanal

Har du en guide til en funktion eller et program? Har du tips og trick, som du gerne vil dele med andre? Post dem her.
lath
Indlæg: 5095
Tilmeldt: 27. apr 2008, 02:16
IRC nickname: lars_t_h
Geografisk sted: Fyn

Howto: Ubuntu Snappy pakker - valg af release og kanal

Indlæg af lath »

Der findes forskellige releases af Ubuntu Core, og så noget der hedder kanaler (engelsk: channels).
Det skal lige bemærkes at Ubuntu Core er en server udgave. En desktop udgave med snappy pakker kommer først med Ubuntu 16.04 LTS. Der kommer også en Debian (*.deb) pakke baseret udgave af Ubuntu 16.04 LTS.

Der findes følgende releases:
 • Ubuntu 12.04
 • Ubuntu 12.04.4
 • Ubuntu 12.04.5
 • Ubuntu 14.04
 • Ubuntu 14.04.1
 • Ubuntu 14.04.2
 • Ubuntu 14.04.3
 • Ubuntu 15.04
 • Ubuntu 15.10
 • rolling

Imens at det for en Ubuntu bruger er ret indlysende hvad en release, der begynder med Ubuntu er, så kræver rolling muligvis nok en forklaring for nogle brugere:
Rolling betyder at pakker løbende bliver opdateret - det er ikke nødvendigt en gang imellem at reinstallere eller opgradere selve styresystemet - man ruller(=rolling) hele tiden videre til det nye.

Hvad er en Snappy kanal?
En snappy kanal handler om hvor god kvalitet du vil have for et Ubuntu styresystem baseret på snappy pakker.

Der findes følgende snappy kanaler, og de kommer med med dårligste kvalitet til først, som bliver opdateret meget hurtigt, og derfor kan have fejl (bugs).
Omvendt er det med stable til sidst i listen - bedste kvalitet, og ikke nyeste software - men den er klippe stabil:
 • edge
  Kun for software udviklere, og testere, som vil følge det nyeste nye - men også for brugere som er villige til at risikere at miste data.
 • alpha
  For alpha milepæle (milestones): Mest brugbar for softwareudviklere, og testere - men også for brugere som er villige til at risikere at miste data.
 • beta
  For beta milepæle (milestones): Mest brugbar for softwareudviklere, og testere - men også for brugere som er villige til at risikere at miste data.
 • rc
  RC betyder release candidate - og er versionen hvor man er lige ved at nå til stable.
 • stable
  Den klippe stabile udgave. For produktionssystemer, og brugere der vil have det mest stabile styresystem.

Du vil blive spurgt hvilken kanal (channel) du vil bruge under installationen - gælder dog ikke præ-installerede images, feks. den for Raspberry Pi 2.
Bemærk at du ikke er låst fast på en kanal - du kan skifte ved at bruge en terminal kommando.

Download
Du kan downloade herfra - vælg først release, og så hardware arkitektur på release web siden:
http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-core/releases/

Hint: På samme server finder du også nogle af de andre Ubuntu i alle de andre varianter (Xubuntu, Ubuntu MATE, etc): http://cdimage.ubuntu.com/

Kom i gang med Ubuntu Core
Tag et kig på: https://developer.ubuntu.com/en/snappy/start/ og Installation tips: https://developer.ubuntu.com/en/snappy/start/installation-tips/
Du bemærker nok at der står "Developer" i titlen. Det skal du ikke blive skræmt af - hardcore terminal freaks kan også være med. :)

Hvis du ikke er en hardcore terminal freak, så kræver det bare at du sætter dig ned, og begynder at læse om at bruge terminalen - og straks når du har læst noget så bruge det. Det er det samme man skal gøre, hvis man vil lære at programmere i et programmeringssprog.
Du vil måske fortrække at lave dine terminal øvelser i en virtuel maskine, så du ikke kommer til at ødelægge filer, eller styresystemet ved en fejl.

Sakset fra ...
Jeg har sakset det meste af informationen i guiden her fra: https://developer.ubuntu.com/en/snappy/guides/channels/ - og så kogt det ned.

For nysgerrige brugere og software udviklere, så er der dybdegående information om snappy pakker her:
https://developer.ubuntu.com/en/snappy/

/Lars
Jeg er Software ingeniør (Diplomingeniør) i Informationsteknologi og indlejede systemer, hvor indlejrede systemer er computer (microcontroller) + elektronik i for eksempel et TV, en router, en vaskemaskine og den slags