14.04 booter langsomt efter opdatering. Emnet er løst

Her kan du få hjælp til installationen af Ubuntu.
buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 21. nov 2015, 12:02

Efter at min nye Lonovo Z50/70 havde holdt ferie i 3 uger, var der en masse opdateringer, der bad om at blive lavet.
Da den blev genstartet i forbindelse med opdateringen, undrede det mig, at der kom ca. 10 klik fra harddisken, inden den kom igang igen.
Det har jeg aldrig oplevet før, men jeg har vist heller aldrig genstartet.
Normalt lukker jeg ned, venter lidt og tænder den igen.
Efter det, tog det ca. 6 minutter at starte.
Jeg har forsøgt meget, og efter forsøgene, tog det over 14 minutter at starte op.
Den har UEFI og en 500 GB hybrid harddisk med noget SSD og det meste er traditionel harddisk.
Jeg har skiftet BIOS til Legacy og geninstalleret, men den tager stadig mange minutter om at boote.
I GParted er /dev/sda1 ny p[ 512 MB, og den hedder bios_grub Den har et rødt udråbstegn og Filesystem unknown.
Den kan ikke tilgaes af GParted, hvordan kan jeg checke den partition.
Andre muligheder er reset BIOS til default, eller sende den ind, da den er ca. 9 måneder gammel.
Andre forslag?
På forhånd tak.
// Henning

AJenbo
Admin
Indlæg: 20855
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf AJenbo » 21. nov 2015, 12:26

Det kunne da godt lyde som om din harddisk er ved at dø, jeg ville tage backup med det samme. Prøv at tjekke SMART status i programmet Diske.

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 21. nov 2015, 12:53

Fra en LIvDVD kører jeg "benchmark test" på partition1 bios_grub partitionen, og den viser
Average
Read rate 122,9 MB/s
Write rate 84,1 MB/s
Access time 7,85 msec
jeg kan ikke finde smart status i disks.

Jeg kunne også mistænke bios for at være med i spillet, da den er lige så langsom til at boote fra Live DVD,
Det er årsagen til at jeg geninstallerede.
Inden jeg geninstallerede slettede jeg UEFI partitionen på harddisken og derefter bootede den på normal tid på Live DVD'en.
Hvis jeg sletter bios_grub partitionen /dev/sda1 har jeg på fornemmelsen, at den igen booter på Live DVD'en.
Jeg har en helt ny SSD disk liggende, men det er vel en dårlig ide, at prøve den i stedet for at sende den ind til rep?
På den anden side, hvis garantien ikke dækker efter alt det jeg har lavet på en ca 9 måneder gammel på så...
// Henning

AJenbo
Admin
Indlæg: 20855
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf AJenbo » 21. nov 2015, 17:41

diske-SMART.png
diske-SMART.png (92.93 KiB) Vist 655 gange

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 21. nov 2015, 19:21

Tak for svaret, alt er OK.
Jeg tog tid igen, og den bootede på 10 minutter.
Billede
Under den røde Partition1firkant mangler den trekantede pil, der kan åbne og se filerne,
og contents er unknown Inden jeg geninstallerede var UEFI mappen på det sted,
og den kunne åbnes med pilen og indholdet kunne ses.
Det var vist en DOS partition.

Billede
GParted viser også sådan noget kryptisk.

Billederne er taget med kamera, da den ikke kan se USB drevet efter geninstallation.
WIFI virker heller ikke.
Jeg lavede en geninstallation, under "noget andet" hvor jeg bevarede min hjemmemappe.

Nu prøver jeg en total geninstallation, hvor hele disken bliver slettet...
Den skal jo alligevel tømmes for personlige data, inden jeg sender den ind til rep.
// Henning

thj01
Indlæg: 2667
Tilmeldt: 21. nov 2006, 10:06
Geografisk sted: Fredericia

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf thj01 » 21. nov 2015, 19:27

Har du ofte installeret om på dem?

Grunden til at jeg spørger er fordi vi på IT&Data Odense har måttet udskifte samtlige hybriddiske efter 2 år - simpelthen fordi blev ustabile. Hybriddiske og SSD diske er ikke velegnet til at lege med ... og slet ikke af nørder er ofte skifter operativsystem.
Forfatter til Ubuntuguiden: http://www.vidas.dk/guides/ubuntuguiden.html

Kører LTS udgaverne.

"It's always easy if you know how to do it."

AJenbo
Admin
Indlæg: 20855
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf AJenbo » 21. nov 2015, 20:20

Jeg kunne let tæke mig at en hybrid disk's flash chip ser en hele del mere belastning end en normal ssd.

For at kunne hjælpe ville det hjælpe meget at vide hvor i boot processen det er at maskinen hænger.

Eventuelt blot ouput af dmesg efter boot.

Jeg ville også forslå du formatere disken fuldstændigt, eventuelt kan du oprette en ny gpt partitions tabel inde fra Gparted inden du starter installationen.

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 21. nov 2015, 21:23

AJenbo skrev:Jeg kunne let tæke mig at en hybrid disk's flash chip ser en hele del mere belastning end en normal ssd.

For at kunne hjælpe ville det hjælpe meget at vide hvor i boot processen det er at maskinen hænger.

Eventuelt blot ouput af dmesg efter boot.

Jeg ville også forslå du formatere disken fuldstændigt, eventuelt kan du oprette en ny gpt partitions tabel inde fra Gparted inden du starter installationen.


Billede
god ide, har gjort det, nu ser den sådan ud, og den mærkelige partition er væk.

Jeg havde gang i stopuret, da jeg tændte igen.
Efter 17 minutter kom Lenovo Logoet som det første liv på skærmen
og 40 sekunder senere var Ubuntu klar, så jeg mistænker stadig BIOS.

Dmesg er på 798 linier, skal jeg GREP et eller andet ?

Jeg kikker i syslog'en, og
første linie er kl. 20:05:26 og sidste linie er kl. 20:53:52 så det passer fint med 26 sekunders boot og stopurets 17:49 minutter til at vække BIOS inden Lenovo logoet.

Jeg er nu mere sikker på, at problemet er i bios.

Iøvrigt er der en bios vulnerability i netop min model
Der er også en BIOS update.
Igen tak for hjælp, nu er der vist kun tilbage at kontakte Laptops.dk og præsentere problemet for dem. :D
// Henning

AJenbo
Admin
Indlæg: 20855
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf AJenbo » 21. nov 2015, 21:55

Bare vis hele dmeg, hvis den er forlag til at indsætte så brug pastebin.

Prøv at opdatere bios.

Det kan også være et problem med at harddisken, eller andet hardware, er meget langtid om at vogne.

Brugeravatar
Blueeyez
Forfatter
Indlæg: 885
Tilmeldt: 24. jul 2012, 21:33
IRC nickname: Blueeyez

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf Blueeyez » 21. nov 2015, 22:31

Har du mulighed for at prøve en anden disk i den?
* Linux Ubuntu 16.04 64 bit - I3, 4 GB DDR3 1600Mhz, intel 7260AC dual band wifi, Samsung EVO 850 250 GB SSD. - Abook Z510
* Asustor nas: AS-202T, AS-202TE & AS-604T
https://linuxviden.dk

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 22. nov 2015, 01:41

Blueeyez skrev:Har du mulighed for at prøve en anden disk i den?
Ja, men den er kun ca. 9 måneder, så hvis de vil lave den på garantien, så er det nok ikke så klogt at skille den ad osv.
// Henning

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 22. nov 2015, 13:24

Her er DMESG filenfra i går.

Jeg satte min Samsung SSD 850 EVO disk i, og er nu ved at installere 14.04 på den.
Nu er installationsmediet fjernet, og jeg trykkede ENTER og tæller minutter...

Ca 4 min. og nu er den klar til første login.
Jeg gemmer lige den første dmesg fil og den første logfil, inden jeg går igang med mere.
// Henning

zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf zob » 22. nov 2015, 14:20

Prøv eventuelt at installere mcelog som i svaret her:
http://askubuntu.com/questions/605369/m ... g-what-sho

For du har vel ikke allerede en fil der hedder /var/log/mcelog ?
Den skriver godt nok i din dmesg (fra i går) at den har skrevet en log (allersidst - sekund 299).

Kik også om den skriver det samme i dmesg igen efter ny installation. I første omgang kunne jeg forestille mig at det er nok vi ser:

Kode: Vælg alt

dmesg --level=err

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 22. nov 2015, 15:02

zob skrev:Prøv eventuelt at installere mcelog som i svaret her:
http://askubuntu.com/questions/605369/m ... g-what-sho

For du har vel ikke allerede en fil der hedder /var/log/mcelog ?
Den skriver godt nok i din dmesg (fra i går) at den har skrevet en log (allersidst - sekund 299).

Kik også om den skriver det samme i dmesg igen efter ny installation. I første omgang kunne jeg forestille mig at det er nok vi ser:

Kode: Vælg alt

dmesg --level=err


Jeg prøvede din kode, men...

Kode: Vælg alt

henning@henning-Lenovo-Z50-70:~$
henning@henning-Lenovo-Z50-70:~$ dmesg --level=err
[    6.940092] ahci 0000:00:1f.2: port does not support device sleep
henning@henning-Lenovo-Z50-70:~$


http://thorsweb.dk/dmesg_ssd.txt
http://thorsweb.dk/syslog_ssd.txt
På sysloggens nederste skærmbillede ses tidspunkt springet og hardware error.
Det ser ud til at det er hardware testen der tager så lang tid.
Den tid går også fra start, og til jeg kan trykke F2 og komme ind i BIOS setup.

Jeg har lige installeret MCELOG og genstarter nu - ventetid ca. 5 minutter. :D

Det tog kun 58 sekunder, så jeg gemte igen dmesg og syslog filer.
Nu installerer jeg de programmer, jeg havde før og data fra backup USB-disken. :)
Den originale disk er gemt til, hvis den skal til rep.

Nu fungerer den, igen mange tak for svarene, jeg har lært meget ved det her.
// Henning

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: 14.04 booter langsomt efter opdatering.

Indlægaf buddig » 22. nov 2015, 17:02

Nu bootede den igen med første livstegn efter 3:40 minut og klar til login 3:52.
det passer fint til 12 sekunders boot fra SSD disken.

http://thorsweb.dk/mcelog.txt MCELOG fra denne boot.

http://thorsweb.dk/dmesg_ssd_3.txt DMESG fra denne boot.

http://thorsweb.dk/syslog_ssd_3.txt SYSLOG fra denne boot.

Måske har den altid fejlet, og bypassed bios denne test, fordi den stod til UEFI og fastboot.
Nu kører den Legacy og hardware selvtest inden den booter fra disken, tror jeg... :)
// Henning

Tilbage til "Installation"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: [Crawler], Bing [Bot] og 0 gæster