Simpel eyecandy med Ubuntu og Gnome uden Compiz

Har du en guide til en funktion eller et program? Har du tips og trick, som du gerne vil dele med andre? Post dem her.
eitreach
Indlæg: 2478
Tilmeldt: 24. jul 2007, 19:32
IRC nickname: eitreach
Geografisk sted: København

Simpel eyecandy med Ubuntu og Gnome uden Compiz

Indlæg af eitreach »

Nu går der meget snak om Compiz og Emerald, og hvad der ellers hører med - men nu er det jo ikke alle som har glæde af de stykker software, grundet manglende hardware og lignende - og hvad skal de så gøre? Jamen, som jeg har rådgivet i, kan man faktisk nu utrolig langt uden Compiz og Emerald.

Gnome's grafiske flade består primært af to ting: GTK og Metacity. GTK er knapper, slidere og lignende, og Metacity i dette tilfælde er selve vindueskanten og dekorationen. Som standard har Ubuntu nogle få ting at vælge imellem, som virker nogenlunde pæne og standard - men man vil jo gerne udfolde sig lidt kreativt engang imellem, så man har en brugerflade som man kan holde ud at arbejde med.

Hvad gør man så? Jo, man besøger nogle steder som har nogle pakker med grafik som disse to instanser kan bruge. Selv bruger jeg mest http://gnome-look.org, men http://art.gnome.org er også rigtig god - specielt mht. wallpapers. art.gnome.org kan også betjenes via programmet art-manager, som kan hentes vha. kommandoen sudo apt-get install gnome-art

Hvad gør man så, når man har fundet noget man kan lide? Jo, de fleste pakker kommer i en såkaldt tarball - dvs. et arkiv af formatet tar.xxx. Tarballs kan komme med forskellige komprimeringer - gzip, bzip og lignende - så et arkiv kan eksempelvis hedde grafik.tar.bz2.

Med både Metacity og GTK, installeres pakkerne samme sted. Når pakkerne er åbnet, gemmer der sig typisk en mappe i dem, med navnet på det tema man lige har hentet - den udpakker man i mappem /home/dinmappe/.themes. .themes er en skjult mappe, så derfor skal skjulte filer vises. Det kan gøres når man udpakker, ved at højreklikke og vælge 'Vis Skjulte Filer'.

Når pakkerne så er udpakkede, skal man have dem valgt i sit tema. Dette gøres nemmest (I 7.10/Gutsy) ved at højreklikke på sit skrivebord, og vælge Skift Baggrundsbillede - og så vælge fanebladet til venstre, som hedder Tema. Der klikker man sig ind på Tilpas, hvor man så kan vælge ikoner, vindueskant og andre ting relateret til sit tema.

Ikoner er også en vigtig del af ens brugerflade - og de kan hentes samme steder. Der følger man samme procedure som før, men istedet for at udpakke mapperne i .themes, udpakker man dem i .icons - og så vælger man dem på samme måde som med alt andet relateret til sit tema.

Vupti - Og før man aner det, har man faktisk et voldsomt lækkert miljø, selv når man kun roder med disse to/tre ting, som dog alligevel udgør 90% af alt liret på sit skrivebord.
"A Narn heavy cruiser?!"

Fornuftig opførsel: faq.php#f00
Guide til ooh shiny: viewtopic.php?f=11&t=2189
Guide til 3d-effekter: viewtopic.php?f=11&t=4393